Gästspel

Övrig verksamhet / Gästspel

WOYZECK

WOYZECK!AV: GEORG BÜCHNER, övers. Per Erik Wahlund

EN BARNPJÄS FÖR VUXNA

Freidrich Johan Franz Woyzeck. En fattig stackars soldat på trettio år. Hemmastadd i en liten kassern tillsammans med en figur vid namn Andres utanför en smått förlegad stad i utkanten av ingenting. En stad mellan större makter, historielös, bortglömd och betydelselös. Där finns, den Franz kallar för det enda han har att leva för, Marie en fd prostituerad kvinna och livspartner efter det att deras lilla horunge av misstag kom till världen.

Franz får en dag reda på att Marie, trots hans eviga slit hos Kapten och dagliga extraknäck som försökskanin hos Doktorn i stan, är otrogen med Tamburmajorn, stadens alfahane. Vad göra; stan är liten, skammen evig, Woyzeck fattig och tågspåret sönder. Woyzeck köper en kniv, mördar Marie och försvinner.


Woyzeck skrevs av Gerorg Büchner. Men lämnades ofullbordad efter hans död 1837. Pjäsen publicerades första gången 1879 i en omarbetad version av Karl Emil Franzos. Den handlar om, för den tiden kontroversiella ämnen som galenskap, mord och en arbetares kamp och förnedring. Något som vi medvetet försökt att inte lägga så stor vikt vid. Vi har istället försökt framställa en version av Woyzeck med så lite koppling till någon nutida social verklighet som möjligt mao inte förskökt aktualisera pjäsen genom att placera den i modern tid. Vi har istället lagt fokus på annat. Som i själva staden där Woyzeck bor och människorna som omger honom. Hur dom beter sig. Vad som utmärker Woyzeck från andra pjäser, iaf från 1800-talet är dess form. Woyzeck är väldigt uppstyckad och fragmentarisk, med korta och snabba scener som nästan kan spelas i vilken ordning som helst. Språket är drastiskt, korthuggen och överdrivet, full av svart humor. Karaktärerna är nära på stereotypa, handlingen nästan banal och trots det gravallvarliga ämnet är Woyzeck, för oss i alla fall, först och främst komisk. Nästan som en barnpjäs, en barnpjäs för vuxna.


Teater Rolf startades nu, hösten 2007 och Woyzeck! En barnteaterpjäs för vuxna är deras första projekt. Gruppen består av fem personer som alla mötts för första gången på Stockholms Elementära Teaterskola (2006-2007). Allt är skapat tillsammans som grupp; regi, produktion, scenografi och kostym. Alla spelar runt tre karaktärer var i denna pjäs som egentligen består av runt tjugo roller.


Medverkande: Victor Nyström, Robert Olofsson, Joline Andersson, Thomas Eriksson, Nina Fürstenberg Danielson

Woyzeck! en barnteaterpjäs för vuxna.

Speldatum: 5 dagar; onsdag-söndag, 12-16 december.

Speltid: 19:30, ca 70 min

Bokning av biljetter eller förköp:

teaterrolf(at)gmail.com

eller ring: 0739 78 29 42

Mer info:

http://www.teaterrolf.blogg.se

http://www.facebook.com/group.php?gid=14709230511

eller ring Victor Nyström på telefon 0739 78 29 42