Gästspel

Övrig verksamhet / Gästspel

the CHET BAKER

pjäsen om jazzlegenden, heroinisten och det där huset

Den 13 maj 1988 föll Chet Baker från ett hotellrum i Amsterdam. På hotellrummet hittades en påse heroin, ett trumpetmunstycke och en tom flaska sirap. Först dagar senare förstod man att det inte var ännu en påtänd junkie utan jazzlegenden Chet Baker som var död. Föll han, tog han livet av sig, blev han knuffad ? Rykterna och myterna har varit många. Av allt att döma föll han som resultat av heroinet - the flying drug.

Mitt i all misär visade Chet Baker en ödmjukhet och en nästan pervers självinsikt och distans till sina destruktiva sidor. Han var lågmäld och verkade totalt odramatisk som person, och han tjänade pengar som han var tvungen att betala droger, skulder samt barnunderhåll med. Han var under större delar av sin livstid portförbjuden i olika länder på grund av olagligt innehav av medikament och droger. I USA förblev Chet Baker The Golden Boy With The Golden Trumpet. I Europa envisas många med att fortfarande minnas honom som själva symbolen för `den lidande konstnären´.

 

I hated his fuckin houseplans and theories how to mix the perfect speedball, loved his trumpet though - NINA SIMONE

 

the CHET BAKER bygger delvis på enstaka citat och faktiska händelser, men är ingen vem-vad-var-dokumentär.
Fragmenter - kicken i själva spelandet, den lika nödvändiga kicken från drogerna. Samtalen med Charlie Parker, Doktor Fransesconi, Carol, fängelset, hotellrummet. Bakers trumpetspel ramar in pjäsen ackompanjerat av Klara Stenquist på bas med Toni Hedin som Chet. Bildkonstnären Klas Smebys serie ”Jazzlegender” följer med pjäsen och finns att beskåda i teaterns foaje.

MANUS/REGI - PELLE SANDSTRAK
MED BARTON FINK GRUPPEN
FÖRLAG – NORDISKA STRAKOSCH TEATERFÖRLAGET Aps
SCENEN PIPERSGATAN 4, KUNGSHOLMEN
STOCKHOLM 12-27 OKTOBER KL. 19.30
TURNERAR GÖTEBORG, MALMÖ OCH OSLO NOVEMBER-FEBRUARI

INFO OM VERKSAMHETEN, INTERVJU, ELLER BARA ETT SNACK OM CHET BAKER, KONTAKTA OSS –
Barton Fink Gruppen
Pelle Sandstrak - konstnärlig ledare
Maria Schultz - producent
Sverige
0703771957
infochetbaker@yahoo.se
www.pellesandstrak.com

the CHET BAKER

- BARTON FINK GRUPPEN -

prof. teater-och filmgrupp sedan 1998. Placerad i Köpenhamn, numera även i Stockholm. Gruppen består av en kärna inhyrda frilansare, med Pelle Sandstrak som konstnärlig ledare.

- PELLE SANDSTRAK -

dramatiker och regissör, verksam i Skandinavien och Kanada. Under 2000-talet följande produktioner, som dramatiker, bl.a :
2000 - Criminal Tango, Teatret Huset, Köpenhamn, ( turne )
2002 - Alaska Roulette, Det Norske Teatret, Oslo ( Stadsteatern)
2003 - Dios De Amor Oslo Nye Teater/Centralteatret ( Folkteatern )
Samt - Mr.Tourette Och Jag, föredragsföreställning på ständig turne sedan 2001
www.pellesandstrak.com

- TONI HEDIN -

frilansande skådespelare sedan –85.
Förutom div. TV-produktioner samt långfilmen Once Around 1999, verksam vid diverse teatrar i Syd-Sverige. the CHET BAKER är hans tredje uppsättning med Barton Fink Gruppen.

- KLARA STENQUIST

Jazz och improvisationsmusiker, bosatt i Göteborg, bl.a med gruppen Alba och popgruppen Mono Lou. Utbildat vid Skurups Jazzlinje. Spelat på klubbar som Helsingborg Jazzklubb, Dunker etc. Skriver även egna kompositioner. Detta är hennes första produktion med Barton Fink Gruppen.

- KLAS SMEBY -

Yrkeskonstnär, driver Galleri St:Nicolai i Visby. Tidigare yrkesmusiker. Delar av hans utställning ”Jazzlegender” följer med pjäsen och kan beskådas i teaterns foaje´.
www.gallerisn.se

- MARIA SCULTZ

frilansande film- och teaterproducent, Danmark

- PETER van NOSTRAND

Maringeolog som ville bli scenograf