Gästspel

Övrig verksamhet / Gästspel

Mustaparta Ensemble

Mustaparta

"Isak Mustaparta levde i Torneå under slutet av 1700-talet till början av 1800-talet. Tillsammans med sina kompanjoner, bönder från trakten, byggde han i smyg från stadens borgare, ett däckat skepp.  Med hjälp av skeppet kunde Mustaparta med sina män sedan segla till Stockholm för att sälja tjära från trakten. I utbud tog de med sig säd och annat som behövdes på landsbygden under nödåren.

Mustaparta var en hjälte, Tornedalens egen Robin Hood som genom sitt modiga agerande lyckades förbättra levnadsförhållanden hos folket på landsbygden. Han valdes till slut även till en riksdagsman.

Esa Rautianen som är en av medlemmarna i Mustaparta Ensemblen, har gjort en djupdykning in i Isak Mustapartas och hans fästmö Ellas liv. Han har tagit fram en helt ny musikalisk berättelse som heter Mustapartas resa från Torneå till Stockholm, med egen skriven musik och manus.

Under en och en halvtimme kan ni nu få njuta av denna romantiska musikaliska äventyr i 1780-tals anda.

Mustaparta lever!

Föreställningen ges den 30 mars kl 14.00 på Scenen Pipersgatan 4 och kommer att spelas in av Sveriges Radio soumi.  Speltid: 1 tim och 30 min. Fritt inträde.  Välkomna!