Gästspel

Övrig verksamhet / Gästspel

Live and unplugged

http://www.teaterdevill.se/media_files/images/tumn._van_wint.JPG

Scenen på Pipersgatan 4 presenterar Live and unplugged, ett engelskt gästspel med Yasmine van Wilt, dramatiker, aktivist, singer-songwriter. Som den kända sångerskan Antoinette La Fontaine presenterar hon sitt nya album ”live and unplugged” dvs akustiskt, utan förstärkning. Det handlar om den förödande olyckan för tre år sedan när BP:s oljerigg Deepwater Horizon exploderade i Mexikanska Golfen. Vad var det som hände? Och hur påverkas människorna som bor där? Detta är hennes berättelse om oljan.
 
Den 20 april 2010 exploderade Deepwater Horizon, BP:s oljerigg i Mexikanska Golfen. Vi läste om det även i tidningarna här i Sverige. Under tre månader pumpades 800 000 liter olja per dag ut i vattnet. Kusten på över 80 mil drabbades, i Louisiana, Texas, Mississippi, Alabama och Florida. Naturliv, fiske, turism förstördes. Oljebolagets försök att få bort oljan såg till en början ut att gå rätt bra och media fick annat att skriva om. Men konsekvenserna för människorna och miljön blev förödande. Hur gick det till? Och vad händer nu?

Yasmine van Wilt, som skrivit och spelar föreställningen, har släktingar i området runt Mexikanska Golfen. Pjäsen bygger på intervjuer med överlevande arbetare och skildrar de effekter som oljeutsläppet haft och fortfarande har. Hennes undersökningar har resulterat i sånger, som berättar om olika livsöden, hur enskilda människor drabbats. Samtidigt är detta en påminnelse om de stora företagens ansvar för vad de gör med vår gemensamma miljö. Miljökatastrofen fortgår och BP (vars nuvarande vd är svenske Carl-Henric Svanberg) anklagas bland annat för att ha försökt vilseleda USA:s kongress om katastrofens omfattning.

Numera bor Yasmine van Wilt i London, arbetar som dramatiker, aktivist och singer-songwriter. Hon har framgång med sin musik och sina pjäser. Bland annat blev hon i hård konkurrens uttagen till den internationella dramatikerfestivalen WPIC som hölls i Stockholm förra året.

Spelplats är Scenen Pipersgatan 4 i Stockholm med start 7 augusti. Biljetter säljs via www.teaterbarbara.nu  eller vid entrén en timme innan föreställning.
 

Fakta:
JEu Productions, London, och Scenen Pipersgatan 4 presenterar
LIVE AND UNPLUGGED av och med Yasmine Van Wilt
Regi: Melina Theocharidou
Spelas 7-14 Augusti kl 19.00 på Scenen Pipersgatan 4, Stockholm
Föreställningens längd: 1 timme

 
För ytterligare information och bokning av pressbiljetter, kontakta:

Mireille Bergenström – Miripedia

mobil 0727-4477123 / e-post mireille@miripedia.se

 
Om Yasmine Van Wilt
Yasmine Van Wilt har framträtt på scener världen over. Hon är 2013 Youth In Action Playwright och hennes pjäs The Interrogation utvecklades i somras i Grekland som del av EU:s projekt kring teatern I kristid. Förra året deltog hon som en av de utvalda dramatikerna i Women's Playwright International Conference 2012 i Stockholm. Där visades Live and Unplugged för första gången. Denna monolog är framtagen ur pjäsen We’re Gonna Make You Whole, publicerad av Oberon Books 2011. Hon har nu även flera filmmanus på gång.

Som singer-songwriter framträder Yasmine van Wilt under olika artistnamn, inklusive Antoinette La Fontaine och Elle ‘A’. Som Elle ‘A’ släppte hon förra året videon Amazingsom nådde sjunde plats på UK Upfront and Commercial music charts. Den har visats i mer än 20 globala tevestationer och spelats I radio i over 30 länder. Fler än 560 000 personer har sett den via Youtube. Hennes musik förläggs av ACA music management.
 
I samband med detta gästspel håller Yasmine van Wilt även en workshop för skådespelare, arrangerad av Kulturkraft Stockholm.