Gästspel

Övrig verksamhet / Gästspel

Häxjakten

Häxjakten
-en slutproduktion från Dramatiska institutet


Av Arthur Miller
I regi av Karl Ekdahl

Handlingen utspelar sig år 1692 i det amerikanska nybyggarsamhället Salem i Massachusetts, USA. Det tunga jordbruksarbetet och den stränga religionen var detta samhälles två lagar, allt som var roligt, lustfyllt och sinnligt var förbjudet. Några unga flickor i byn blir anklagade för häxeri, en häxprocess startar och domstolen flyttar in i kyrkan. De anklagade flickorna, som är fyllda av skräck inför det straff som väntar dem, skyller ifrån sig och pekar ut andra svagare individer i samhället som djävulens anförvanter. Strax är hela byn indragen i en storm av anklagelser, motanklagelser och avrättningar…

Häxjakten som skrevs på 1950-talet var en protest mot den häxjakt som senator McCarthy ledde mot personer som bedrev ”oamerikansk verksamhet”. Dramatikern Arthur Miller har fått en rad utmärkelser för sitt skrivande och är en av Amerikas absolut största, idag levande, dramatiker. I sitt skrivande återkommer Miller ofta till skuldproblematiken och han är känd för att låta sitt politiska och sociala engagemang lysa igenom i sina pjäser.

”Häxjakten” i regi av Karl Ekdahl vill visa på faran när värden som civilkurage och solidaritet missbrukas eller går om intet. Vad händer när samtalet om det liv vi egentligen vill leva hamnar i skymundan? Har vi rationaliserat bort Gud och står människan skoningslöst ensam och utelämnad till sitt eget öde och sina egna beslut? Är människans drift till egen överlevnad större än något annat och betyder det i så fall att även du och jag skulle kunna bli bödlar?

Karl Ekdahl tolkning av Häxjakten erbjuder en angelägen teaterföreställning med en bild av auktoriteters förhärskande makt och mänskligt motstånd och påverkan.

Pjäsen kan vara underlag för fortsatta diskussioner. Vi kommer att sammanställa diskussionsunderlag som kommer att finnas att ladda ner här.

Premiär 15 maj kl.19.00, spelas tom 12 juni

Regi: avgångselev Karl Ekdahl

Medverkande
På scen; Jonna Ekdahl, Kajsa Linderholm, Sara Karlsdotter Peterson, Jonatan Blode, Johan Bössman, Fredrik Meyer samt Pi Hedberg och Jenny Möller- Jensen från Södra Latin.

Svensk översättning: Britt G Hallqvist
Scenograf och kostym: avgångselev Marie Olson
Dekormåleri: Mikael Lasses
Ljusdesign: avgångselev Charlotta Halleröd
Ljustekniker: Anja Probst
Mask: avgångseleverna Helena Andersson och Anna Simonson
Ljuddesign: Mårten Ihre Musikpedagog: Lena Malmborg
Dramaturg: Christoffer Mellgren Producent: Marie Osth
Producentcoach: Annika Malmborg

Uppsättningen är ett samarbete mellan Teater Splendid, Dramatiska Institutet, Södra Latins teatergymnasium, Folkuniversitetet och Musikhögskolan.

Har du frågor till producent; Marie Östh, 070- 560 12 21

Varmt välkomna!