Blogg

Blogg / Hösten 2016

Hösten 2016

Av Teater De Vill bloggare, 23 Aug 2013

Teater De Vill rivstartar med en uppsjö av projekt och aktiviteter. Från och med augusti går det att följa vår verksamhet på twitter, instagram och facebook. Här görs dagliga uppdateringar med spännande inlägg. Vi fortsätter turnera med föreställningen Teater på väg… för högstadiet och gymnasiet. Möjlig att boka hela hösten.

Våren 2013 sjösatte vi det fleråriga och omfattande projektet I skuggan av en flykt med pjäsen En pojke med resväska. Projektets övergripande syfte är att med teater som medel arbeta med frågor kring flykt, rasism, främlingsfientlighet, fördomar, etnicitet, tillgänglighet och attityder. Nu tar vi inom projektet fram ytterligare två föreställningar, Ankarbarnet och Den okända resan. Med de nya föreställningarna vidgas projektets målgrupp till att omfatta lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet. Vi kommer också att arbeta vidare med skrivarverkstäder för mellan- och högstadiet i skapandet av webb-boken Unga tankar om flykt Ledstjärna för verksamheten är: av, med och för barn/ungdomar. Tematiskt såväl som konstnärligt.

 

Den okända resanNytt projekt i ögonhöjd!

Vill ni vara med och skapa en föreställning? Teater De Vill tar fram en ny pjäs av och för barn. Under hösten 2013 och våren 2014 samarbetar en regissör och två skådespelare med lågstadieklasser i Stockholmsområdet. Temat är barns tankar om flykt och flyktingskap. Föreställningen kommer spelas på turné i hela landet. Om ni har skapande skola pengar kvar så är detta ett projekt för er. Ett fåtal platser kvar, boka in er klass omgående.

 

Ankarbhttp://www.teaterdevill.se/media_files/images/ankarbarnet._mail.jpgarnet är en pjäs (högstadium/gymnasium) som tar vid där En pojke med resväska slutar. Till grund för manus ligger ett antal flyktingungdomars verkliga upplevelser och berättelser. Via referensgrupper , organisationer, artiklar, böcker, media, mm inhämtas material. Pjäsen och efterföljande seminarium tas fram hösten 2013 och våren 2014 i nära samarbete med Migrationsverket. 

 

 

Skapande skolaHar ni skapande skolapengar kvar? Vi har en massa förslag på aktiviteter för alla åldrar. Teater, dans, musik, skrivarverkstäder, samtalsforum, värderingsövningar, mm.Klicka på bilden så kan ni läsa mer.

 

 

Peer Gynt från Kosovo

Peer Gynt från Kosovo är ett nystartat teaterprojekt i samarbete mellan Teater De Vill, Qendra Multimedia (Kosovo), Staatstheater Weisbaden (Tyskland), Scottish Youth Theatre, (Glasgow, Skottland) samt partners från delar av övriga Balkan. Samarbetet är unikt och det första i sitt slag mellan länderna. Bakom projektet står redan stabila Europeiska grupper med tidigare erfarenhet kring samarbeten inom EU. För Teater De Vill är projektet unikt och nyskapande då gruppen för första gången ger sig in i ett omfattande EU projekt. Att dessutom sammanfoga fyra kulturer utifrån sina respektive konstnärliga traditioner och uttryck öppnar för sceniska innovationer och experimentlusta.  

 

Teater De Vill rullar vidare i den 4:e fasen av sitt tillgänglighetsarbete.

Under våren och sommaren har vi i en rad workshops experimenterat med konstnärliga uttryck. Deltagarna i workshopsen har framförallt bestått av tre rullstolsburna skådespelare, tre-fyra gående och tre medlemmar från JAG där samtliga har större funktionsnedsättningar. Vi har arbetat med klassiska texter, fysisk teater, drömspel, improvisationer, dialog/monolog, traditionella teaterövningar, mm. Mycket handlar om att experimentera med medel för att uppnå en vilja. Här är filmen som sammanfattar lite av vårt arbete.

 

http://www.teaterdevill.se/media_files/images/port_johan_b%C3%B6ssman_randig.jpg

Johan Bössman masterutbildas i Regi

Under hösten 2013 och våren 2014 kommer Teater De Vills tillgänglighetsarbete in på Stockholms Dramatiska Högskola då Johan Bössman genomgår magisterutbildning i regi. Johan kommer att arbeta i eget forskningsprojekt utifrån frågan: ”Hur kan scenkonsten berikas av funktionsskillnader?” Vad händer om man förändrar nolläget? Om inte gestaltandet utgår från klassisk skolning och full rörlighet utan från ett annat sätt att röra sig. Vad skapar rullstolen för uttryck och möjligheter? För att besvara frågorna kommer Johan arbeta på golvet, under handledning och använda Teater De Vills skådespelare med funktionsnedsättningar. 

Fler inlägg om Nyheter

Kommentarer

Kommentaren väntar på att bli godkännd
Kommentaren väntar på att bli godkännd
Kommentaren väntar på att bli godkännd
Kommentaren väntar på att bli godkännd
Kommentaren väntar på att bli godkännd
Kommentaren väntar på att bli godkännd
Kommentaren väntar på att bli godkännd
Kommentaren väntar på att bli godkännd
Kommentaren väntar på att bli godkännd

Lämna en kommentar